Burgerkrant


Lees hier de laatste editie van de Burgerkrant.

Burgerkrant Assenede

EEN GESPREK MET ALEX MEULEBROECK

"De kwaliteiten van Alex zijn gezond verstand en gedrevenheid. Dossierkennis en kritisch denken zijn daarbij zijn uitgangspunten. Geen enkel lokaal politicus zal kunnen uitvoeren wat Alex in Assenede heeft verwezenlijkt." Mooie woorden van onze burgervader Philippe De Coninck aan het adres van de uittredend schepen. Hoog tijd voor een gesprekje met één van onze boegbeelden. 



Dag Alex, hoe ben je in de politiek beland?

Mijn grootvader en vader waren zelfstandigen op de Landsdijk, harde werkers en zeer begaan met de samenleving. Beiden waren ook gemeenteraadslid in Bassevelde. Het zal dus wel in de genen zitten. Na de fusie in 1976 deed het toenmalige gemeentebestuur niet wat er van verwacht werd. Daar wilde ik verbetering in brengen. Eind 1982 stond ik op de lijst Gemeentebelangen en na 2 jaar op de reservebank werd ik op 3 januari 1985 gemeenteraadslid.


Waarom koos je voor Open VLD?

Vlaams, Liberaal en Democraat zijn voor mij het meest waardevolle begrippen in onze maatschappij. Vlamingen zijn harde werkers met een gezonde instelling en verantwoordelijkheidszin. Open VLD is een no nonsens partij en daar hou ik van. Luisteren naar wat onder de mensen leeft en zien wat haalbaar en verbeterd kan worden.


Waarop ben je het meest fier als je terug kijkt op al die jaren in de politiek?

In 2000 wonnen we met SAMEN de verkiezingen en vanaf dan hebben we dankzij een sterk college onder het burgemeesterschap van burgemeester De Coninck de gemeente een toekomst gegeven en weer op de kaart gezet. Aanvankelijk met de bouw van een nieuw gemeentehuis en een grote sporthal, nadien te zorgen voor de jeugd en buitensporten met de aankoop van de terreinen en aanpalende gronden rond FC Assenede, KVV Klauwaarts en Ter Walle. De cultuur vond een onderkomen in de Bijenkorf en de BIB werd volledig vernieuwd. Alle dorpskernen werden heringericht en gesaneerd. De bouw van dorpshuizen Bass’Cul en Ter Walle.


Welke bevoegdheid vond je het leukst?

Vanuit mijn opleiding als ingenieur en werkend bij een gerenommeerd studiebureau in de bouw was Openbare Werken 20 jaar lang 100% mijn ding. Ik heb dit dan ook bijzonder graag gedaan.


Een leuke anekdote?

In 2016 werd de Notelaarsbrug afgekeurd en gesloopt op last van de "Waterwegen en Zeekanaal NV" maar zonder de intentie om hier een nieuwe brug te voorzien. Gezien dit gebeurde zonder medeweten van de gemeente en zonder sloopvergunning diende een regularisatie zich op. Na diverse vergaderingen werd consensus bereikt en de aanleg van een nieuwe Baileybrug op die plaats afgedwongen. Dat gaf voldoening.


Hoe kijk je naar de toekomst van Assenede?

Zonder een fusie heeft de gemeente weinig toekomst. Er komen steeds meer opdrachten naar de gemeente en administratief en financieel wordt dit lastiger en lastiger. Een fusie naar een grotere gemeente van 35 à 50.000 inwoners biedt hier aan een oplossing. Een sterkere administratie en meer financieel armslag is meer dan welkom en een voorwaarde om een betere toekomst uit te tekenen. En daar wil ik nog ten volle aan meewerken.


Michaël Heene

FUSIES VAN GEMEENTEN

Sinds enkele maanden denkt men in verschillende gemeenten na over fusies. Ook in Oost-Vlaanderen duiken er her en der geruchten op van nieuwe en grotere gemeenten. Ook Assenede werd in de pers vernoemd als mogelijke partner. Een woordje uitleg van onze burgemeester.


Gemeenten met minder dan 15.000 inwoners kreunen onder de steeds oplopende werkdruk. Het gebrek aan gespecialiseerd personeel, de onderbezetting op sommige éénmansdiensten, het niet vervangen van zieke werknemers, de complexiteit van dossiers, het verdwijnen van expertise bij pensionnering, de tsunami aan tijdelijke afwezigheden,…

De uitdaging voor lokale besturen op het vlak van mobiliteit, klimaat, leefbaarheid, economische ontwikkeling, energietransitie, digitalisatie, wonen, ICT zijn enorm.


We zien nu al dat de Vlaamse Overheid de normen oplegt, maar niet met geld over de brug komt. De scheeftrekking in de dotaties van het gemeentefonds worden niet weggewerkt en blijven sterk voordelig voor de grote gemeenten.

Hun visie is duidelijk: vrijwillige fusie is dé oplossing om de bestuurskracht te verhogen. Het aanbod is eenmalig en er moet beslist worden voor 31/12/23.


Vooraleer we aan tafel zitten met mogelijke partners moet een studiebureau aangesteld worden die alle mogelijkheden moet onderzoeken. Dit studiebureau moet een analyse maken van elk fusieaanbod. Het resultaat van dit onderzoek moet voorgesteld worden aan alle gemeenteraadsleden in een gemeentelijke commissie.


Primair moet de burger beter van worden van een fusie. Secundair moet de burger ook goed geïnformeerd worden. Finaal moet de Raad beslissen met kennis van zaken.

Daarom moeten we eerst informatie verzamelen, daarna evalueren en dan beslissen.
Als gemeenteraadsleden moeten we daar voldoende tijd voor vrijmaken.


De uitdagingen voor de kleine gemeenten zijn te groot om het aanbod zomaar aan de kant te schuiven. Vandaag kunnen we nog zelf onze partner(s) kiezen. Morgen waarschijnlijk niet meer. De financiële bonus zal er ook niet meer zijn.


Als gemeente met 14.000 inwoners omringd door enkel grote gemeenten met meer dan 30.000 inwoners zal het moeilijk besturen worden.
Daarom wil ik in alle sereniteit de uitdagingen die op ons afkomen grondig laten onderzoeken door onafhankelijke deskundigen.


Philippe De Coninck



Vertel eens Lieve, wat zijn de taken van een voorzitter?

De voorzitter van de gemeenteraad is bevoegd voor het bijeenroepen van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. Daarnaast zit je ook de deontologische commissie voor.

Het aanstellen van een voorzitter die geen lid is van het College van burgemeester en schepenen, verstevigt de onafhankelijke positie van de gemeenteraad en maakt een duidelijkere scheiding tussen beleid en beheer mogelijk.


Wat wil je realiseren als voorzitter van de gemeenteraad?

Ik wil streven naar een raad waarin een goed inhoudelijk debat mogelijk moet zijn. Dit kan enkel als iedereen zich goed voorbereidt en de politieke spelletjes achterwege laat. Focus op inhoud en toekomst dus, liever dan gedane zaken.

Er is een belangrijke rol weggelegd voor de participatie van de burger via het vragenhalfuurtje voor de gemeenteraad.

Een belangrijk thema wordt ongetwijfeld het onderzoek naar een mogelijke fusie.


Ik ken jou als iemand die naar anderen luistert, zich goed informeert en zich dan een mening vormt. Maar je deelt die visie ook graag én vurig. Hoe moet dat als voorzitter?

Als fractieleider van Samenplus was mijn streefdoel een sterk inhoudelijk debat op te zetten binnen onze fractie. Nu zal ik meer de moderator zijn van het politieke debat met alle fracties. (lacht)

Al mag je ook als voorzitter nog je eigen visie vertolken. Ik zal mij nog steeds smijten in het debat binnen de fractie. Ik kan ook rekenen op de steun van Lieven Rummens, die de eerste 3 jaar de gemeenteraad heeft geleid op een rustige maar doortastende manier.


Het is je eerste legislatuur, hoe ervaar je de politiek tot nu toe?

Ze vragen mij dat dikwijls. En het antwoord is heel eenvoudig: ik doe het graag en ik vind het een verrijking.

Ik ben nu 3 jaar bestuurder bij IVM en Veneco. Dat zijn 2 intergemeentelijke samenwerkingen die een belangrijke rol spelen in de werking van onze gemeente. Ik ben ook commissaris van de Welzijnsband en lid van het beheerscomité van de intergemeentelijke preventiedienst. Ik heb dus al mogen proeven van heel wat aspecten van het politieke leven. 


En nu komt er een nieuwe ervaring waarbij we jou allemaal veel succes wensen.


Heidi Schaght

Op 1 januari 2022 wordt Lieve Goethals voorzitter van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn. Ze volgt hiermee Lieven Rummens op. Tijd voor een kennismaking met de nieuwe voorzitter.

EEN INTERVIEW MET

DE NIEUWE VOORZITTER VAN GEMEENTERAAD EN OCMW

SAMEN ETEN IN STRIJD TEGEN EENZAAMHEID

Elkaar op een coronaveilige manier blijven ontmoeten, dat is één van de belangrijkste uitdagingen van onze dienstencentra tijdens de vierde golf van de coronacrisis.


Terwijl de cijfers in Vlaanderen nooit hoger waren, klinkt de roep naar extra coronamaatregelen luider dan ooit. De makkelijkste oplossing is om alles te sluiten, maar we mogen niet vergeten dat de coronamaatregelen ook heel wat vervelende nevenwerkingen met zich meebrengen.


Sociaal isolement is er één van. Zo zagen we tijdens de eerste lockdown dat heel wat van onze senioren in eenzaamheid dreigden te vervallen. Onze sociale dienst zette daarom succesvol in op huis-aan-huisbezoeken, een boodschappendienst en een telefoondienst die senioren actief opbelde.


Nu meer dan 90% van onze senioren gevaccineerd zijn, en de meesten ook al een derde boosterprik kregen, moeten we ervoor zorgen dat deze mensen elkaar op een veilige manier kunnen blijven ontmoeten. Onze dienstencentra en sociale restaurants spelen daar een essentiële rol in. Dankzij de blijvende inzet van het personeel en de vele vrijwilligers worden dagelijks mensen uit hun isolement gehaald en kunnen ze toch nog genieten van dat broodnodig sociaal contact. Wat is er gezelliger dan samen eten? Het is niet alleen levensnoodzakelijk, voor veel mensen is het iets om naar uit te kijken. Onze dank gaat dan ook uit naar het personeel en de vele vrijwilligers die dagelijks het verschil maken in onze dienstencentra.


David Vercauteren

BOER ZIJN MET HART EN ZIEL

Iedereen kent deze quote en het wordt vaak toegepast om een landbouwer te omschrijven. Het valt me echter op dat de beeldvorming rond het familiale landbouwbedrijf niet klopt met de realiteit en dat er veel onwetendheid is.


Assenede is met een oppervlakte van 87,5 km² een uitgestrekte plattelandsgemeente en de landbouwer wordt gezien als de grootste beheerder van deze open ruimte. Sommigen kijken nostalgisch terug naar de loslopende kip op het erf maar dit is geen eerlijk verdienmodel voor de hedendaagse landbouwer. Het moderne familiale landbouwbedrijf wordt gekenmerkt door een toenemende informatisering en robotisering. Met behulp van drones, GPS en sensoren wordt het mogelijk om doelgericht te spuiten en te bemesten.


Ook vanuit lokale politieke hoek worden er talrijke projecten opgestart om de sector klaar te maken voor de toekomst. Veneco werkt een project uit rond waterschaarste, IVM moedigt aan om oude asbestdaken te vervangen en in het klimaatplan van Assenede zijn acties rond energie-efficiëntie op de boerderij opgenomen. In de meerjarenplanning is er budget voorzien om te onderzoeken waar er een wateropzuiginstallatie voor sproeimachines kan aangelegd worden. De coronacrisis heeft het belang van lokale productie van voedsel onderstreept. We ondersteunen dan ook de actie ‘Geef boeren de ruimte om te boeren’.


Lieve Goethals

Begin 2019 besliste Samenplus de Gemeentelijke Bibliotheek in de Sportstraat om te bouwen tot een innovatief kenniscentrum en aangename plek voor jong en oud.


Een verhuis was hiervoor nodig. Een tijdelijke plek werd gevonden in de Kapelledreef 2 waar voorheen de kinderopvang was (nu in de Leegstraat). Begin 2020 startten de interne afbraakwerken. Eind 2020 werden de voltooiingswerken opgestart.


De automatisatie van de BIB werd toegewezen aan de firma bibliotheca belgium BV die zich wereldwijd gespecialiseerd heeft in het transformeren van bibliotheken met het Open+ systeem. Met dit systeem worden alle functies van het gebouw - gaande van toegangscontrole, kaartlezer, deursloten, bewakingscamera’s, audio boodschappen, lichtsturing, alarmen, energiemanagement enz. - geautomatiseerd.


Het systeem laat toe de openingstijden uit te breiden naar later op de avond en in het weekend zonder aanwezigheid van personeel, wat ook meer toegankelijkheid biedt voor werkende leden en studenten.


Alex Meulebroeck

BIB 2021 TOEGANKELIJKER

VOORBEELDGEMEENTE KWALITEITSKAMER VakWeRK

Elke gemeente wordt geconfronteerd met veranderende dorpsuitzichten en met de vraag hoe je hier als bestuur dient mee om te gaan. Om hierop een antwoord te bieden hebben de intercommunales Interwaas, Solva en Veneco in 2019 een beeldkwaliteitskamer opgericht onder de naam VakWeRK of ‘Werken aan ruimtelijke kwaliteit’. In deze kamer zetelen experts met ruime vakkennis in architectuur, stedenbouw, landschap, milieu en erfgoed.


In het eerste werkingsjaar 2020 werden er voor het ganse gebied 8 kwaliteitskamers georganiseerd en werden er een 20-tal projecten geadviseerd. Voorbeelden van dossiers die door Assenede werden voorgelegd aan de beeldkwaliteitskamer zijn o.a. ’t Evenwicht in Oosteeklo, het binnengebied en dorp van Bassevelde en De Maalderij in Assenede.


De kwaliteitskamer bespreekt samen met alle partijen het project en geeft een onafhankelijk advies met als doel een hogere architecturale en ruimtelijke kwaliteit.


De beeldkwaliteitskamer is een mooi voorbeeld van hoe Veneco als intergemeentelijk samenwerkingsverband expertise aanbiedt die niet altijd op lokaal gemeentelijk niveau aanwezig is.

Op basis van de adviezen van de beeldkwaliteitskamer en de Gecoro-adviesraad kunnen de administratie en het bestuur dan gefundeerde beslissingen nemen over ruimtelijke ordening en stedenbouw in onze gemeente.


Assenede heeft als gemeente een belangrijke trekkersrol gespeeld bij de oprichting en bestaansreden van deze kwaliteitskamer. Veneco heeft een informatief filmpje gemaakt. Bekijk het hier.  


Lieve Goethals  

AANLEG BRUG E34 STOEPESTRAAT

Er wordt al jaren over gesproken maar nu wordt het project van de brug over de E34 aan de Stoepestraat toch wel concreet. Alle ondernemers van de AKMO-zone en de inwoners van de Stoepestraat en omgeving werden uitgenodigd voor een digitale info-sessie.


Regelmatig waren de medewerkers van de bedrijven in de AKMO-zone en de buurtbewoners getuige van zware verkeersongevallen aan de verkeerslichten E34 Stoepestraat. Het afsluiten van het kruispunt en de aanleg van de brug komt zeker niet te vroeg. Tegelijkertijd is het ook wat bang afwachten voor de bedrijven in de AKMO-zone en voor de vele inwoners die dagelijks vanuit Assenede naar hun werk of school pendelen.


De antwoorden die we als bedrijfsleider en als buurtbewoner kregen op een eerste informatiesessie van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waren alvast geruststellend. AWV heeft samen met de gemeente Assenede en Zelzate het project grondig voorbereid. Assenede en Zelzate hebben een mobiliteitsstudie aangevraagd bij Veneco en er zijn voldoende flankerende maatregelen genomen om de veranderde mobiliteitsstroom tijdens en na de werken in goede banen te leiden. Het kruispunt Stoepestraat – Trieststraat – Zelzatestraat wordt heraangelegd en zal het verkeer richting parallelweg E34 sturen.


De voorbereidende werken zullen aanvangen eind 2021. Het project zelf wordt opgestart begin 2022 en zal in 5 fasen verlopen. Er wordt verwacht dat het project 1,5 tot 2 jaar kan duren.


Er wordt ook een bereikbaarheidsadviseur aangesteld die het overleg tussen AWV en de aannemers enerzijds en tussen de ondernemingen en buurtbewoners anderzijds van dichtbij moet opvolgen. Het is aan de bereikbaarheidsadviseur om snel een antwoord te bieden op een acuut probleem van de buurtbewoner of van het bedrijf.

Je kan je inschrijven op een digitale nieuwsbrief over de werken en je zal er omleidingskaartjes kunnen vinden voor de auto en de fiets.


Lieve Goethals

WONEN MET GENERATIEMIX

Een mix van oude en jonge mensen samenbrengen in een nieuw verkavelingsproject. Zo geeft het gemeentebestuur een nieuwe toekomst aan de ontwikkeling van de woonzone in de Hospicestraat te Assenede.


Midden in het centrum van Assenede, dicht bij de scholen “Het Ooievaarsnest” en "De Wegwijzer", “De Kinderkopjes”, de sporthal en het WZC Sint-Jozef, bevinden zich de nieuwe assistentieflats in residentie “Diederick”. Eind januari namen alle bewoners hun intrek in het nieuwe gebouw.


Te midden van een rustig en nieuw woongebied gevormd door de Moederhuisstraat, de Kliniekstraat en de Hospicestraat, worden de bewoners geïntegreerd in het dagelijkse leven. De aanleg van een nieuw fiets- en wandelpad aan “Het Ooievaarsnest” , zorgt voor een veilige verbinding tussen de verkaveling en de Leegstraat. Dit maakt dat op het school-spitsuur veel fiets- en wandelverkeer langs de autoluwe verkaveling kan passeren waarbij de verkeersdruk in de Leegstraat verminderd en de veiligheid van jonge gezinnen en kinderen verhoogd wordt. Het eerder afsluiten van autoverkeer in de Elsburg zorgt voor een vlotte passage naar de andere kant van het dorp.

Ten slotte is dit de aanloop om de kern van het dorp te vernieuwen op elk vlak voor elke inwoner.


Barbara Quivreux